top of page
Writer's pictureMilan Hosta

Psihosomatika in dihanje

Iz poglavja: Psihosomatsko ovrednotenje, diagnostika in razlaga diha

 

Dobri psihosomatski terapevti so usposobljeni za razumevanje povezav med telesnimi (somatskimi) in duševnimi (psihološkimi) aspekti človeškega doživljanja. Mi pa smo s pomočjo ugotovitev M. Regovca v integralno dihanje postavili še mišljenje in intuitiranje, s čimer res lahko govorimo o celovitem pristopu, ki presega poimenovanje psihosomatsko. Dihanje je ključni vidik te povezave, saj se spremembe v načinu dihanja pogosto jasno odražajo v čustvenem in telesnem stanju ter v miselni naravnanosti posameznika. Izurjen terapevt lahko iz faz dihanja razbere mnogo stvari, ki jih navajam v tem poglavju, ki je namenjeno mojstrenju opazovanja diha tako pri sebi kot pri drugih in interpretaciji znakov. Pri tem želim opozoriti, da gre tu zgolj za prikaz vzorca, za skico, kako lahko to izvajamo, in da izjave, ki jih pripisujem določenemu stanju, niso znanstveno preverjene in so seveda občutljive za mnoge dejavnike, ki jih z besedo ne moremo povzeti, saj so dostopne le v aktu opazovanja. Kot učitelji oziroma terapevti imamo možnost in dolžnost, da smo pri ovrednotenju in razlagi zelo previdni ter ne vsiljujemo svojih projekcij in dogmatskih stališč.


Z uporabo dihanja kot orodja za dobro opazovanje lahko mnogi terapevti, raznovrstni učitelji, trenerji, maserji, zdravilci bolje razumemo svoje stranke in razvijemo učinkovite pristope na višji kakovostni ravni. Dihanje je ključno in ekskluzivno gestalt orodje za razumevanje in obravnavanje celostnega doživljanja vsakega posameznika.


Analiza različnih dihalnih dinamik v posamezni fazi diha lahko razkriva zanimivo stanje človeka. Seveda je treba upoševati, da fazo, ki jo opazujemo, močno določa faza pred njo in tudi ta, ki prihaja za njo, pa tudi tista, ki ji stoji nasproti. Vdih je seveda odvisen od izdiha in obrnjeno, a zavestno lahko posežemo v to soodvisnost. Dihalni proces zaradi razumevanja in sposobnosti spreminjanja opazujemo po fazah. Sam akt spremembe vzorca pa je vselej vpet v celovito dihanje. To je podobno kot pri kitajski tradicionalni medicini petih elementov, ki se med seboj podpirajo, nadzorujejo, izčrpavajo ... Zato je treba spodnje ugotovitve vzeti z rezervo in jih smiselno uporabiti za učenje razumevanja določenih faz diha, njihova razlaga pa mora vselej biti vpeta v celoten proces dihanja, trenutno stanje človeka in z zavedanjem, da na dih vpliva dejansko vse: tako telesna, duševna in mentalna ter duhovna razsežnost. Zato je diagnostika preko diha oboje: umetnost in znanost, čutenje in logična analiza, simbolika in realnost. Še več; ko se človek preda ozaveščanju skozi dih, ga lahko nagovori duh, ki želi biti slišan, simptom, ki do sedaj ni bil obravnavan, spomin, ki je do sedaj bil zakrit, slepilo, ki se je z opazovanjem stopilo. Previdno torej z izjavami, kaj se skriva v dihu, še posebej, če delate z drugimi. Najbolj učinkovito je, da človeku z usmerjenimi besedami in srčno namero zgolj pomagate odkrivati to, kar lahko z zavestnim dihom odkrije in sam začuti ter premisli, kaj se mu kaže in kje ter kdaj sam sebi laže.


Spodaj v tabeli podajam splošne napotke za analizo, v knjigi pa je na podoben način razdelana še vsaka faza diha posebej (vdih, zadrževanje vdiha, ozdih in zadrževanje izdiha)


SPLOŠNA ANALIZA

1. Čustveno stanje

  • Vdih in izdih: Spremembe v hitrosti in globini dihanja lahko kažejo na čustveno in miselno stanje ter razpoloženje posameznika. Na primer, hitro in plitvo dihanje je pogosto povezano z anksioznostjo ali s stresom, medtem ko počasno, a tudi dokaj plitvo dihanje običajno kaže na sproščenost.

  • Zadrževanje dihanja: Pogosto nezavedno zadrževanje vdiha lahko kaže na notranjo napetost ali nezmožnost sprostitve, kar je lahko povezano z zadrževanjem čustev ali s stresom. Pri zadrževanju praznine po izdihu pa je treba razlikovati med spontanim in sproščenim zadrževanjem in zadrževanjem, ki preprečuje nov vdih.

2. Telesna napetost

  • Analiza dihalne biomehanike in drže: Terapevt lahko zazna telesno napetost skozi opazovanje dihalnih vzorcev in drže telesa ter mišičnega tonusa. Mnoge stvari se lahko pokažejo že izurjenemu očesu, sicer pa dotik ali premik v dihanje vključenih delov telesa v tem primeru daje najbolj natančno sliko. Na primer, omejen dih v neelastičnem prsnem košu lahko kaže na napetost v zgornjem delu telesa, skrajšanje prsnih mišic, senzorno-motorične pozabe medrebrnih mišic; dvignjena ramena morda kompenzirajo neaktivno in prestrašeno trebušno prepono; preveč napet rebrni lok pa je lahko znak junaških prsi in vloge, ki jo je junak igral v življenju, kolabiran prsni koš pa morda nakazuje na drugačno vlogo ali gibalne navade. Ne smemo pa obiti in napačno razlagati disfunkcij, ki so nastale zaradi telesnih poškodb ali okvar.

  • Opozorilo: Pri dotiku se vselej zazna čistost namere, saj niso maloštevilni primeri, ki poročajo o neprimernih dotikih, nadlegovanju te vrste in celo zlorabah. Prepogosto je na delu namreč transfer ali kontratransfer ter projekcija, kar pomeni, da učitelj ali terapevt ne izpolnjuje osnovnih zrelostnih pogojev ter zavedanja za tako pomembno in odgovorno delo. 

3. Duševne blokade

  • Nepopolni ali spremenjeni dihalni cikli: Neenakomerni ali nepopolni dihalni cikli lahko nakazujejo na duševne blokade. Terapevt lahko prepozna obrambne mehanizme ali neobdelane čustvene travme, ki vplivajo na dihanje, če s pomočjo dobrega opazovanja in smiselnih vprašanj vodi stranko skozi raziskovanje občutkov, ki jih prinaša pozornost na te dihalne znake.

4. Splošno psihofizično stanje

  • Celostna analiza: Skupna analiza dihalnih vzorcev lahko terapevtu omogoči vpogled v splošno psihofizično stanje posameznika, vključno z ravnjo stresa, anksioznosti in splošnega duševnega počutja. Celotna slika se najhitreje dobi, ko človek leži na trdi površini in opazujemo dihalni val tako v legi na trebuhu kot na hrbtu.



 



REVOLUCIONARNO IN CELOVITO O DIHANJU!

V predprodaji lahko prihranite €5 pri knjigi!

V zahvalo za nakup v predprodaji dobite še darilo v vrednosti €45

- spletni tečaj Slovenija diha.

Predprodajna ponudba s popustom in darilom velja do 28.08.2024!




478 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page